Pagini

joi, 21 aprilie 2016

Teorie incitantă a unui Academician: ortodoxia, un motiv al
ÎNAPOIERII NOASTRE ECONOMICE!



Academicianul Răzvan Theodorescu susține, în ultimul număr al revistei ”Historia”, o teorie extrem de îndrăzneață, care l-ar putea trece pe lista neagră a lui Marian Munteanu, presupunând, în glumă, că ar exista așa ceva: aceea că ortodoxia e un motiv major al sărăciei din țara noastră.

”Dacă luăm în considerare cercetările şcolii de Sociologie a Religiilor, constatăm o problemă a raportului său economie-religie: pretutindeni calvinii sunt mai bogaţi decât luteranii, luteranii mai bogaţi decât catolicii, aici se oprea analiza lui Max Weber. Extinzând teoria, catolicii sunt mai bogaţi decât ortodocşii şi ortodocşii, mai bogaţi decât islamicii, cu excepţiile artificiale: Luxemburg şi Qatar.
Asta, din cauza unui tip de educaţie pe care ţi-l dă Ortodoxia, care nu este cel al protestantului. Consider că Ortodoxia e legată de o anumită rămânere în urmă economică. Protestantul ştie că el este o fărâmă, un nimic în mâna dumnezeirii, el este născut din păcatul lui Adam şi al Evei şi trebuie să muncească continuu ca să-i placă lui dumnezeu.
Trebuie să fie adeptul lui „Times is money“ şi chiar să se bucure puţin de plăcerile trupului. Răsăriteanul, de la Sfinţii Părinţi din secolul al IV-lea, ştie că omul este o parte din dumnezeu, este făcut aidoma lui, de aceea când se căsătoreşte în Biserică i se pune o coroană pe cap pentru că, pentru o clipă, este Împăratul lumii.
Şi pentru că este asemenea lui dumnezeu, dumnezeu îl ajută. dumnezeu îi face de toate, iar el stă, se uită, se roagă, se mai joacă cu nişte mătănii, aici se înrudeşte cu islamicul. Este o altă educaţie”,

scrie academicianul într-un amplu material despre creștinarea românilor. (B.T.I.)



sursa: inpolitics.ro