Pagini

vineri, 6 noiembrie 2015

Scrisoare către Partriarhoț:
Penibilul Întâiul, preafericit fără motiv... Dane, eşti un angajat OBRAZNIC



Redau cuvânt cu cuvânt scrisoarea deschisă a Jurnalistului Lucian Mândruţă către Patriarhului Daniel, o epistolă ironică după ieşirea nervoasă de marţi a înaltului prelat. Și e de citit de la un cap la altul!

”Dragă Dane,

Am auzit că te-ai enervat. Da iartă-mă că mă adresez la persoană I, nu pot să vorbesc respectuos cu toţi angajaţii. Da, cu angajaţii. Că şi dacă ei 1 (un) leu din taxele mele, eşti la mine pe moşie.

Şi eşti un angajat obraznic, care te oţărăşti la mine când îţi zic să-ţi faci treaba.

Care e treaba ta şi ce drept am să te învăţ deşi n-am pus mâna pe terfeloage să ştiu de ce cânţi pe nas trei strofe în loc de două, pe care oricum nu le înţeleg, care oricum fac parte dintr-un rit bizantin ridicol şi lipsit de conţinut?

Treaba mea e să fiu cetăţean şi a matale e să îndrumi instituţia publică pe care o conduci în folosul celor care îţi plătesc salariul şi confortul şi ifosele.

Dar ce înseamnă asta? Înseamnă că în loc să punem noi mâna pe cărţile tale ferecate în argint, să deschizi matale cărţile noastre. Să citeşti şi alte cărţi, scrise în ultimii 200 de ani, nu în primii 200. Să citeşti, să faci conspect şi să te pui la punct cu rolul Bisericii într-o societate care nu vrea să se întoarcă în Evul Mediu, unde ai duce-o tu dac-ai putea.

Ce trebuie să înveţi, deci, domnule Ciobotea, CEO al BOR S.A.?

Să te porţi. Să justifici banii. Să încetezi să foloseşti instituţia matale în scop politic. Să ne slăbeşti cu misticismul în şcoli (că aia nu e religie ce ai pus tu în manual, e publicitate la serviciile firmei tale).

Şi să te mai uiţi şi la tinerii care te contestă, nu doar la babele care îţi pupă poală. Ai mai putea învaţă şi ce e creştinismul, dacă tot suntem pe subiect. Creştinismul nu e un rit, e sensul spiritual al umanităţii. Spre deosebire de tine, creştinismul poate trăi fără biserica. Tu nu.

Creştinismul a rezistat în sărăcie şi prigoană că să dea umanităţii un sens. Şi sensul ăla nu e, cum crezi tu, să facem palate popilor şi să pupăm oasele arătate de ei cu degetul murdar de la atâta numărat bancnote.

Sensul creştinismului e iubirea faţă de ceilalţi, spusă în cuvinte puţine şi exprimată în fiecare zi în multe fapte. Iar aici, matale eşti nul. Cu multe zerouri, cam cât alea de la Catedrală.

Tocmai de aceea, România, că şi Biserica ei au împreună nevoie de un Martin Luther. De o reformă. Nu de un Daniel cocoţat cu voie de la stăpânire pe maşinăria de liniştit mulţimea.

Şi poate, împreună, au nevoie de ceva ce îţi lipseşte cumplit şi ştii şi tu şi de aia nu ieşi niciodată în public.

De ceva ce e în Biblie, dar a dispărut complet din viaţă noastră.

Se numeşte HAR şi nu vine că opţional nici măcar la versiunea limuzina de la Audi.”
, scrie Mândruţă.




sursa: stiripesurse.ro