Pagini

miercuri, 14 octombrie 2015

Afacerile bisericii - Precum în cont așa și pe pământ (partea 2)



La Mănăstirea Neamţ, oricine vrea să intre trebuie să lase o donaţie. Din „culisele” unei afaceri profitabile.

În inima Moldovei, la Neamţ, mănăstirea a devenit afacere cu acte nu chiar în regulă. Picior de pelerin nu trece de poarta lăcaşului de cult fără să-şi deschidă portofelul. Centrul social s-a transformat în hotel, iar pădurea recuperată de la stat e acum aducătoare de profit.

De la Iaşi, şefii călugărilor nu văd vânătoarea de arginţi. Taxatorul de la poartă ştie la virgulă valoarea banului şi oferă şi rest. An de an, mii de oameni plătesc să vadă cea mai veche mănăstire a Moldovei. Cei mai mulţi vin să vadă icoana maicii domnului cu trei mâini, considerată făcătoare de minuni. Şi ea, cea mai veche din România. În calea minunăţiei sunt presărate, strategic, mai multe cutii cu inscripţia

Nimic nu este gratis la Mănăstirea Neamţ
Cine vine aici să scape de povara sufletească mai scapă şi de greutatea de prin buzunare. Toate valorile spirituale, ca și în alte domenii, de cultură, de artă, de știință, totul se trece prin prisma banului, și atunci, trecând totul prin prisma banului, se face abstracție de aceste valori spirituale.

Călugării de la Neamţ nu duc lipsă de spirit. întreprinzător. Aşa cum spune Evanghelia după Matei, "Cere şi ţi se va da", Mănăstirea Neamţ a cerut, în 2005, de la Primăria Vânători, peste 6 mii de hectare de pădure. Potrivit unui raport de audit al Curţii de Conturi, a primit, fără întrebări, dar şi fără să se precizeze amplasamentul, aproape 4.500. Prefectura Neamţ a invalidat, însă, propunerea, lucru care a declanşat un val de procese din partea Bisericii. Călugării, cu susţinerea Mitropoliei Moldovei, au început să ceară în instanţă bunuri şi construcţii care nu au aparţinut niciodată mănăstirii. Cel puţin asta susţine Curtea de Conturi. Ba mai mult, în acelaşi raport scrie negru pe alb: consilierul Juridic al Mitropoliei a falsificat anexa în care erau nominalizate construcţiile care făceau obiectul retrocedării, cerând şi sediul Ocolului Silvic Târgu-Neamţ. Angajatul bisericii a fost, o vreme, urmărit penal, dar s-a făcut voia lui şi, minune pământească, a scăpat cu o sancţiune administrativă.

Retrocedări suspecte
Iar Ocolul Silvic a ajuns în proprietatea Bisericii. Sunt foarte multe cazuri controversate în care nu s-au retrocedat pădurile pe vechile amplasamente, ci pe amplasamente care sunt mult mai valoroase din punct de vedere economic, implicit din punct de vedere al diversității. Acum, Ocolul Silvic Bisericesc administrează 12 mii de hectare de pădure. Şi o fabrică de cherestea. La doi kilometri de centrul social, în Dorna Arini, dumnezeu duce grija altei mănăstiri. E singurul care poate să-i păzească pe oameni de pericol când preoţii şi autorităţile locale uită de litera legii.