Pagini

duminică, 22 februarie 2015

BORâturile în pragul disperării... după interzicerea predării religiei în școli



Biserica Ortodoxă Română (BORâtura) e pe punctul să piardă partida cu Mișcarea Ateistă, care s-a organizat și s-a dezvoltat fulgerător în ultimii 2 ani. Au deschis pagini de discuții pe Facebook, unele mai serioase, altele de-a dreptul grotești, în care își bat joc de Dumnezeu și de religia creștină în modul cel mai odios cu putință.
Singura reacție pe care a avut-o Patriarhia a fost să raporteze paginile celor de la Facebook, ca fiind denigratoare iar ulterior acestea au fost închise. Dar în urma contestației administratorilor, paginile au fost redeschise, unele din ele având acum în jur de 50-100.000 de membri, numărul fiind în continuă creștere. Din câte am constatat personal, majoritatea userilor sunt elevi de liceu, nemulțumiți de obligativitatea predării orei de religie la acest ciclu de învățământ.
Tactica folosită de ei pentru a discredita creștinismul e următoarea: iau anumite pasaje din Biblie care par ilogice sau contradictorii în raport cu altele și încearcă să inducă ideea că teologia e o disciplină aberantă, care n-are nimic de-a face cu realitatea obiectivă și contravine flagrant științei. Publică numeroase caricaturi cu personaje biblice, inclusiv cu Iisus Cristos. Numărul adepților crește continuu, pe măsură ce unii credincioși care intră acolo încercând să apere credința se fac de râs datorită slabelor cunoștințe, atât teologice cât și științifice. Iar dacă reușesc să aducă contraargumente, li se cer dovezi palpabile în sprijinul afirmațiilor.
În acest moment, BOR este ca o cetate asediată și n-are decât o singură scăpare: să ia inițiativa și să înceapă dezbateri publice, prin care să combată cu argumente acele acuzații care i se aduc. Metoda ”capului în nisip” va avea efecte dezastruoase, fiindcă tineretul de azi nu mai poate fi păcălit cu dogme din Evul Mediu, ci dorește răspunsuri cu caracter științific la anumite întrebări legate de credință (de pildă semnificația ritualurilor bisericești, a posturilor, a sărbătorilor religioase, a interdicțiilor etc.)
Pe de altă parte, vor trebui să răspundă și acuzațiilor aduse unor preoți, care comit diverse abuzuri dar de care oamenii se tem, fiind amenințați cu tot felul de blesteme. Generația tânără nu mai acceptă să fie tratată astfel și vrea să pună lucrurile în ordine. Să sperăm că se vor trezi măcar în ceasul al 12-lea, deși eu unul sunt sceptic. Altfel, peste 10 ani s-ar putea să avem o Românie majoritar atee și ne vom ”alinia” țărilor din Occident, unde fenomenul s-a produs deja de mulți ani (Olanda, Belgia, Elveția, Cehia, Suedia etc.).