Pagini

joi, 6 noiembrie 2014

Anul în care religia va dispărea. "Ateismul va deveni noua credință", susține un psiholog



Psihologul Nigel Barber susține că peste câțiva ani religia va dispărea, iar oamenii credincioși vor fi o minoritate, în cele mai multe țări.

Nigel Barber este autorul carții “De ce ateismul va înlocui religia”, studiu bazat pe cercetarea credințelor din 137 de țări.
Potrivit psihologului, până în anul 2041, religia practic va dispărea, credința urmând să fie înlocuită cu interesul pentru proprietăți.
El spune ca în țările mai dezvoltate crește numărul ateilor. În timp, credincioșii vor deveni o minoritate, ateii vor forma majoritatea, iar această transformare va avea loc în jurul anului 2041, în cele mai multe țări.
Pe măsură ce crește bunăstarea materială a locuitorilor unei țări, scade numărul persoanelor religioase, scrie Daily Mail. (n.n. probabil nu și în țara noastră...!)
Asfel, dacă banii vor satisface nevoile oamenilor, ei nu vor mai simți nevoia să ceară ajutorul unei forțe supranaturale.
Și educația va contribui la scăderea influenței religiei, crede Barber. El dă ca exemplu țări prospere, unde cei mai mulți locuitori sunt atei, precum Japonia și Suedia.
Potrivit lui Barber, religia oferă un beneficiu emoțional, în situațiile în care oamenii se confruntă cu probleme dificile.
“Religia a evoluat pentru că strămoșii noștri să poată face față anxietății și nesiguranței zilei de mâine. Acum, în țările unde oamenii sunt mai siguri de situația lor financiară și duc o viață decentă, religia este în declin”, spune el.
Rețelele de socializare, competițiile sportive și divertismentul înlocuiesc treptat această veche necesitate afectiva a omului.